Same ilm surface on multiple layer support

Vikas Patil vikasmpatil at gmail.com
Fri May 11 01:51:45 EDT 2018


Hi Wataru,

I have tried it and unfortunately it do not solve the issue. Is it known
issue or it is happening due to older (1.11.0) version of weston and ivi
which i am using.

Best Regards,
Vikash

On Thu, May 10, 2018 at 3:54 PM, Mizuno, Wataru (ADITJ/SWG) <
wmizuno at jp.adit-jv.com> wrote:

> Hi Vikas,
>
>
>
> This issue might be fixed with this patch: e8ff7df863a10eb4be5273017fb544
> b5f823fc6a
>
>
>
> Please try with it.
>
>
>
> Best regards,
>
>
>
> *Wataru Mizuno*
>
> ADITJ / SWG
>
>
>
> +81-(0)566-56-0946
>
>
>
> *From:* Vikas Patil [mailto:vikasmpatil at gmail.com <vikasmpatil at gmail.com>]
>
> *Sent:* Thursday, May 10, 2018 4:07 PM
> *To:* Ucan, Emre (ADITG/ESB)
> *Cc:* genivi-ivi-layer-management at lists.genivi.org; Mizuno, Wataru
> (ADITJ/SWG); wayland mailing list; Ikshwaku Chauhan
> *Subject:* Re: Same ilm surface on multiple layer support
>
>
>
> Hi All,
>
> As some of the LayerManagerControl commands do not work when same surface
> is attached to two layers.
>
> Following command hangs and do not come out as expected. I tried to check
> where it is hanging using GDB. Is this gives some hit on issue and
> resolution? Please suggest if you have any pointers.
>
> LayerManagerControl get scene
>
>
> root at linux1:~# gdb -p 916
> warning: Unable to find libthread_db matching inferior's thread library,
> thread debugging will not be available.
> warning: Unable to find libthread_db matching inferior's thread library,
> thread debugging will not be available.
>
> 0x4ddf68f4 in wl_list_length () from /usr/lib/libwayland-client.so.0
> (gdb) bt
> #0  0x4ddf68f4 in wl_list_length () from /usr/lib/libwayland-client.so.0
> #1  0x4deb45e4 in ilm_getSurfaceIDsOnLayer ()
>    from /usr/lib/libilmControl.so.1.11.0
> #2  0x00033f80 in printLayerProperties(unsigned int, char const*) ()
> #3  0x00035a40 in printScene() ()
> #4  0x0001d4e8 in func_2(Expression*) ()
> #5  0x000330ac in ExpressionInterpreter::interpretCommand(std::__cxx11::basic_string<char,
> std::char_traits<char>, std::allocator<char> >) ()
> #6  0x00018d50 in main ()
>
> Regards,
>
> Vikash
>
>
>
> On Tue, Apr 17, 2018 at 10:51 AM, Vikas Patil <vikasmpatil at gmail.com>
> wrote:
>
> Hi Emre,
>
> Could you please suggest on this blocking behavior of LayerManagerControl
> with multi screen/layer?
>
> Thank You.
>
> Best Regards,
>
> Vikash
>
>
>
> On Wed, Apr 11, 2018 at 11:35 AM, Vikas Patil <vikasmpatil at gmail.com>
> wrote:
>
> Hi Emre Ucan,
>
> Thanks a lot for your quick response. I am able to show same surface on
> two layers now. I have taken following two commit to weston 1.11.0.
> Attached here same as  patch to weston 1.11.0.
>
> "5e8d55da698e58"
> "67bd21232fa549"
>
> However if I use any of the below commands to analyze then it is not
> exiting and I need to prress "CTRl+C" to come out from command. Do you know
> if this is the normal behavior or some fix is available for this ?
>
> root at linux-a1 :~# LayerManagerControl analyze surface 10
> ^C
>
> root@ linux-a1 :~# LayerManagerControl get scene
> screen 0 (0x0)
> ---------------------------------------
> - resolution:           x=800, y=480
> - hardware layer count: 0
> - layer render order:   1000(0x3e8), 2000(0x7d0),
>
>     layer 1000 (0x3e8)
>     ---------------------------------------
>     - created by pid:       0
>     - original size:        x=400, y=480
>     - destination region:   x=0, y=0, w=400, h=480
>     - source region:        x=0, y=0, w=400, h=480
>     - orientation:          0 (up is top)
>     - opacity:              1
>     - visibility:           1
>     - type:                 0 (unknown)
> ^C
>
>
> root at linux-a1:~# LayerManagerControl get layer 1000
> layer 1000 (0x3e8)
> ---------------------------------------
> - created by pid:       0
> - original size:        x=400, y=480
> - destination region:   x=0, y=0, w=400, h=480
> - source region:        x=0, y=0, w=400, h=480
> - orientation:          0 (up is top)
> - opacity:              1
> - visibility:           1
> - type:                 0 (unknown)
> ^C
>
> root at orinoco-9939-a1:~# LayerManagerControl get surface 10
> surface 10 (0xa)
> ---------------------------------------
> - created by pid:       821
> - original size:      x=800, y=480
> - destination region: x=0, y=0, w=400, h=480
> - source region:      x=0, y=0, w=800, h=480
> - orientation:        0 (up is top)
> - opacity:            1
> - visibility:         1
> - pixel format:       0 (R-8)
> - native surface:     0
> - counters:           frame=0, draw=0, update=0
> ^C
>
> Also following commands worked successfully.
>
>
> LayerManagerControl get screen 0
> LayerManagerControl get layer 2000
> LayerManagerControl get layers
> LayerManagerControl get surfaces
>
> I used following commands to setup  and test
>
> export XDG_RUNTIME_DIR=/var/run/root/1000
>
> LayerManagerControl create layer 1000 400 480
> LayerManagerControl set layer 1000 visibility 1
> LayerManagerControl set layer 1000 destination region 0 0 400 480
>
> LayerManagerControl create layer 2000 400 480
> LayerManagerControl set layer 2000 visibility 1
> LayerManagerControl set layer 2000 destination region 400 0 400 480
>
> LayerManagerControl set screen 0 render order 1000,2000
>
> EGLWLMockNavigation &
> LayerManagerControl add surface 10 to layer 1000
> LayerManagerControl add surface 10 to layer 2000
> LayerManagerControl set surface 10 visibility 1
> LayerManagerControl set surface 10 source region 0 0 800 480
> LayerManagerControl set surface 10 destination region 0 0 400 480
>
> Best Regards,
>
> Vikash
>
>
>
> On Tue, Apr 10, 2018 at 7:43 PM, Ucan, Emre (ADITG/ESB) <
> eucan at de.adit-jv.com> wrote:
>
> Hi Vikas,
>
>
>
> This patch “5e8d55da698e58”  enabled the feature. It is part of weston
> 1.12 release.
>
>
>
> Best regards
>
> *Emre Ucan*
> Engineering Software Base (ADITG/ESB)
>
> Tel. +49 5121 49 6937
>
> *From:* wayland-devel [mailto:wayland-devel-bounces at lists.freedesktop.org]
> *On Behalf Of *Vikas Patil
> *Sent:* Dienstag, 10. April 2018 14:58
> *To:* genivi-ivi-layer-management at lists.genivi.org; Mizuno, Wataru
> (ADITJ/SWG); wayland mailing list
> *Subject:* Same ilm surface on multiple layer support
>
>
>
> +Subject
>
> Dear All,
>
> We are facing issue when we are trying to add same surface to multiple
> layers. When we try to attach surface to another layer, it is getting
> detached from the earlier layer.
>
> We are using wayland/weston/wayland-ivi-extension 1.11.0 with drm-backend
> on TI's Soc.
>
> Could anyone know if this is the limitation of ILM 1.11.0 ? Is this fixed
> in newer version and can it be ported to 1.11.0 ? or Is there any other way
> to show same surface on multiple layers?
>
> I see it was the limitation with wayland-ivi-extesnion 1.9.0 as below [1].
>
>
>
> *"Currently 1 layer can be only on 1 screen, and 1 surface can be only on 1 layer, we are planning to relax this limitation And allow 1 surface to be on many layers but we would need to break the ABI and change the  ivi-controller protocol."*
>
> [1] https://lists.genivi.org/pipermail/genivi-ivi-layer-
> management/2016-October/005416.html
>
>
>
> Thanking you in advance.
>
>
>
> Best Regards,
>
> Vikash
>
>
>
>
>
>
>



More information about the genivi-ivi-layer-management mailing list